• De Biesbosch banner
    De Biesbosch banner

Nationaal Park De Biesbosch

Het Nederlandse natuurgebied National Park de Biesbosch strekt zich uit over de provincies Noord-Brabant en Zuid Holland. Het bestaat uit drie delen: de Brabantse Biesbosch, de Hollandse Biesbosch en Dordtse Biesbosch. Het is een uniek en veelzijdig natuurgebied. Ideaal voor natuurliefhebbers, dagjes weg mensen, sportfanaten, recreanten, gezinnen, families en noem maar op. Jaarlijks wordt het natuurgebied bezocht door meer dan 2 miljoen mensen. Een heerlijk dagje varen in de Biesbosch is dan ook zeker een leuke activiteit. 

 

De Biesbosch is uniek in zijn soort

Wat maakt Nationaal Park De Biesbosch dan zo uniek? Het is een zoetwatergetijdengebied. Dit betekent dat het gebied eb en vloed kent net als bij de zee. Alleen dan met zoetwater. Dit fenomeen van op en neer gaand zoetwater bepaald door getijden is uniek in de wereld. Het zorgt er dan ook voor dat de Biesbosch een unieke flora en fauna kent. Om die reden is het Nationaal Park De Biesbosch ook een beschermd natuurgebied. Voor het behoud van deze unieke plek en haar dieren en planten.

 

Geschiedenis Biesbosch

De Biesbosch is zo’n 600 jaar oud. Het natuurgebied is namelijk ontstaan door de Sint-Elisabethsvloed, een watersnood in 1421. Deze vloed heeft uiteindelijk bijgedragen aan het ontstaan van de Biesbosch zoals we dat nu kennen. Het heeft gezorgt voor de zandplaten waarop uiteindelijk plantengroei ontstond. Hierdoor is het gebied van bijna 8000 hectare langzaam in een zoetwatergetijdengebied over gegaan. Met de kenmerkende eilandjes en kronkelende riviertjes. 

 

Flora en Fauna Biesbosch

Doordat het Nationaal Park De Biesbosch een uniek zoetwatergetijdengebied is, vind je er dus ook een unieke flora en fauna. Het natuurgebied wordt gekenmerkt door de vele kreken en wilgenvloedbossen. Je kunt er allerlei bijzondere dieren en diersoorten in het wild spotten. De bekendste inwoner van de Biesbosch is de Bever. Maar naast de bever kun je er ook vossen, reeën, hazen, muizen en vele bijzondere vissen en vogels spotten.

 

Het Nationaal Park De Biesbosch is zelfs nu nog volop in ontwikkeling. Sinds een aantal jaar heeft de Biesbosch ook nieuwe bewoners in de vorm van de Boommarter en de otter. 

 

Niet geheel wild, maar wel leuk om te zien, zijn de bijzondere rundersoorten die je ook in het natuurgebied kunt tegenkomen. Een mooi voorbeeld zijn de waterbuffels. Deze kom je soms letterlijk in het water van de Biesbosch tegen.

 

Wat te doen in Nationaal Park De Biesbosch?

Er is genoeg te doen in Nationaal Park De Biesbosch! Je kunt er wandelen en langs de randen van het gebied heerlijk fietsen. Je kunt er zwemmen en varen met een kano, boot of sloep. En tijdens dit alles kunnen genieten van de natuur die Nationaal Park te bieden heeft. Het natuurgebied heeft alles in zich voor een heerlijk dagje (of langer) recreëren.

 

Nationaal Park De Biesbosch beleven?

Wij van Uit in Zuid bieden verschillende leuke Biesbosch Uitjes aan. Ideaal voor gezinsuitjes, groepsuitjes en bedrijfsuitjes. Ga bijvoorbeeld samen met een gids bevers spotten of op Biesboschsafari met een boot, doe de GPS sloepen challenge, of ga heerlijk kanoën. 

 

Ontdek snel onze unieke activiteiten in de Biesbosch en beleef samen met ons al het moois dat het Nationaal Park de Biesbosch te beleven heeft.

 

Samen met Uit in Zuid de Biebosch ontdekken? Aarzel niet en neem snel contact op met Uit in Zuid! Bel of mail ons. Of vraag direct een vrijblijvende offerte aan. Het leukste dagje uit in de Biesbosch beleef je bij Uit in Zuid! 

  1. Heb je vragen?
    Neem contact met ons op.

    0162 - 727 040

  1. Ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen?
    Vraag een offerte aan.